
 

FOREST MANAGEMENT PERMIT 

  

Legal Description: Lot ____________, Subdivision ________ _________________________________  
Street Address _______ ________________________________________________________  
 
Name of Applicant ____________________________________________________________  
Mailing Address __________ ____________________________________________________  
Phone Number ____________________________ Email __________________________  

Provide a brief Statement describing the scope of your request and check the appropriate section(s) below 
corresponding to your request: 
__________________________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________________________  

Attach a simple site map or sketch indicating the approximate location of each tree to be removed relative to the 
structure(s) and the property lines.  

All trees to be removed must be tagged with flagging prior to inspection.  

Upon payment of the permit fee, completion of this permit application and an inspection of the property and 
flagged trees, this permit application will be approved as a permit or disapproved by the designated representative of 
the Blue River Board of Trustees. 

___Land Occupancy - Actual land occupied for buildings, plus a space adjacent to the perimeter thereof, 
comprised of three (3) zones.  Zone 1 is the area extending thirty (30) feet from the outside combustible plane of a 
structure, including decks, porches and other attached components of the structure.  Zone 2 is the area extending 
from the outside perimeter of Zone 1 for a distance calculated using the scale in Figure 7-3.  Zone 3 is the balance 
of the property area extending from the edge of Zone 2 to the property boundaries.  Trees may be thinned to a 
spacing as calculated from the table in Figure 7-4.  Removal of trees from Zone 1, Zone 2 or Zone 3 is permitted 
only pursuant to the determination by the Board of Trustees or its designated representative that such removal is 
consistent with the policy of this Article and the issuance of a permit. 

___Residential lots and off-street parking.  On residential lots, trees may be removed, pursuant to the 
determination by the Board of Trustees or its designated representative that such removal is consistent with the 
policy of this Article and the issuance of a permit, for one (1) entrance driveway.  The total width of the area from 
which trees can be removed for a driveway, including any snow storage area, shall not exceed thirty (30) feet, and an 

off-street parking area not more than one-third (⅓) the size of the total floor area of the principal building on each 
lot. 



___Recreational Areas: Trees may be removed to create a recreational area not to exceed ten percent (10%) of the 
total area of the lot pursuant to the determination by the Board of Trustees or its designated representative that 
such removal is consistent with the policy of this Article and the issuance of a permit. 

___Landscaping If the owner of a lot provides evidence to the Board of Trustees or its designated representative 
of the necessity for removal of trees for reasons other than set forth hereinabove, including but not limited to 
landscaping, thinning and wildfire mitigation, trees may be removed for reasons approved by the Board of Trustees. 

___Other Tree Removal  Diseased or dead trees, trees damaged by natural causes, trees designated for removal 
described in a forest management plan and trees which interfere with utility lines may be removed pursuant to the 
determination by the Board of Trustees or its designated representative that such removal is consistent with the 
policy of this Article and issuance of a permit.  (Prior code 3-9-3; Ord. 06-01 §1, 2006; Ord. 08-02 §2, 2008; Ord. 
09-07 §§1, 2, 2009). ___New Construction/Modification Any building or other structure for which a certificate 
of occupancy was issued after the effective date of the ordinance codified herein shall conform with the 
requirements of Paragraph 7-5-130(1) above, including creation of a Zone 1, a Zone 2 and a Zone 3, except as 
modified by permit issued by the Board of Trustees or its designated representative.  Any modifications shall be 
based upon the topography of the lot, its proximity to wildland, tree density, surrounding conditions and similar 
considerations.  (Prior code 3-9-4; Ord. 06-01 §1, 2006; Ord. 08-02 §3, 2008) 

___Defensible space regulation (new construction)  

(1) Within Zone 1, all trees and shrubs located within thirty (30) feet of a building or other structure shall be 
removed, except that a tree or shrub may remain within the aforesaid thirty (30) feet of space, provided that 
the defensible space distance is measured from the tree's drip edge rather than the building plane (so that 
the tree is considered a part of or an extension of the structure), and provided that the defensible space 
distance is not limited by a property line. 
(2) Within Zone 2 and Zone 3, trees and shrubs over five (5) feet tall shall have an average crown spacing 
from tree to tree as calculated using table in Figure 7-4.  However, groupings of trees are allowed, provided 
that all of the crowns in each group of trees are at least ten (10) feet from any structure, and provided that 
the overall average tree spacing within the defensible space is no less than a distance calculated using the 
table in Figure 7-4, except that: 

a. Aspen, narrow leaf cottonwoods, willows and other shrubs listed in Colorado State 
University publication 6.305, "Firewise Plant Materials," may be closer than ten (10) feet from a 
structure if allowed by permit issued by the Board of Trustees or its designated representative; and 

b. Closer spacing of any trees may be allowed by permit issued by the Board of Trustees or its 
designated representative upon determination that a ten-foot average spacing would put the remaining 
trees at undue risk of wind throw or snow breakage. 

(3) Trees remaining within Zone 2 and Zone 3 shall have their branches pruned to a height of fifteen (15) 

feet but not more than one-third (⅓) of the tree's height, except: 
a. Aspen trees; and 
b. Isolated spruce and fir trees that are at least ten (10) feet from any structure, measured from the 

tree's drip edge.  (Prior code 3-9-6; Ord. 06-01 §1, 2006; Ord. 08-02 §4, 2008) 
 
All trees which are cut, together with all debris caused by the cutting of the trees, must be removed from each lot to some point outside the 
Town of Blue River. 

Signature: __________________________________ Date: __________________________________ 

Deleted: ¶


